miercuri, 30 iulie 2014

Kraftidioten, În ordinea dispariţiei


Kraftidioten, În ordinea dispariţiei, Norvegia 2014, regia Hans Petter Moland, cu Stellan Skarsgård, Bruno Ganz, Jakob Oftebro

Cum e secetă mare de filme bune peste vară, recomand cu mare plăcere acest film Norvegian care trece prin cinematografele noastre cu audienţe spre zero, din păcate.

În esenţă filmul poate fi încadrat ca fiind o comedie, dar ca orice film excelent e greu de pus în vreo categorie. Poate fi considerat şi un film de acţiune sau un thriller, sau un anti-film de acţiune. Aminteşte oarecum de Vânătorul de capete , tot un film norvegian, dar de data aceasta fiind urmărite direct efecte umoristice..

E o poveste a unui cinstit şi liniştit cetăţean norvegian (Stellan Skarsgård), spre vârsta a treia, declarat chiar cetăţeanul anului în comunitatea lui. Până când fiul său cade victimă colaterală a afacerilor unor traficanţi de droguri. Deoarece poliţia nu prea se implică în cercetarea cazului presupunând o moarte accidentală,  acest liniştit cetăţean se transformă într-un înger al răzbunării. Ceea ce va declanşa un lanţ al violenţei.

Spre deosebire de filmele americane de acţiune, aici violeţa nu are nicicun fel de spectacol. Totul se petrece frust, fără menajamente, într-un decor aproape domestic. Este vorba de o banalitate a violenţei şi crimei, urmărită programatic de regizor şi care ajunge până la urmă să stârnească râsul (deşi  în poveste nu e nimic de râs în definitiv). Până şi şeful "mafioţilor" e doar un tip complexat în relaţia sa cu fosta nevastă, şi un tată grijuliu cu progenitura care trebuie să respecte în meniu doza de vitamine.

Neaparat de văzut.


Niciun comentariu: