sâmbătă, 9 august 2014

Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy, USA 2014, regia James Gunn, cu Chris Pratt, Zoe Saldana,

Trebuie sa recunosc că cei de la Marvel mă impresionează din nou cu standardul înalt pe care şi l-au  propus pentru filmele lor,
După un Captain America bine realizat, un X-Men excelent, iată   că vin acum cu aceşti Gardieni ai galaxiei efectiv o capodoperă. Producătorii de la Marvel au înţeles că nu mai e suficient să pui tipul bun să caftească pe cel rău pe fondul unor efecte speciale,  ci, pe o piață saturată de supereroi, trebuie să trudeşti mult la scenariu şi partea artistică ca să menţii interesul audienţei.
În cazul de față totul merge perfect. Eroii sunt bine conturaţi şi simpatici cât cuprinde, încât nici vreo domniţă emotivă și ecologistă să nu scape de farmecul lor. Peter Quill ( Chris Pratt) erou sexy, viteaz şi cam rocker face pereche cu Gamora (Zoe Saldana) deşi cam verde, nu mai puţin atractivă. Lângă ei, un muşchiulos tatuat fără simţul umorului, şi din acest motiv plin de umor, un raton mutant superinteligent, şi un fel de copac bun la suflet cât cuprinde. Adică respectă regula impusă de capodoperele animate ale lui Disney, prinţul şi prinţesa sunt importanți,  dar povestea funcţionează prin personajele care însoţesc pe cei doi eroi.
Povestea , deşi lineară, zăboveşte suficient pe personaje ca să ne facă să le îndrăgim. Şi mai are o calitate: are umor din belşug.
Evident scenele de acţiune sunt bine lucrate, efectele special sunt de nota 10, fiecare pixel e la locul lui.
Şi nu e tot! Coloana sonoră e o selecție de hituri din anii 70-80 care merge perfect cu designul filmului care aminteşte de anii nubuni cu punk, heavy şi hard metal, cât şi de stilistica SF de la începutul anilor 80 care la rândul ei îndrâznea să preia din grafica benzii desenate din anii 30.
Îl recomand 100%.

Niciun comentariu: