vineri, 29 august 2014

Istoria Poloniei. Terenul de joacă a lui Dumnezeu


Norman Davies, Istoria Poloniei. Terenul de joacă a lui Dumnezeu, traducere Carmen Bartl, Polirom 2014 (2 vol.)


Eu nu cunosc istorii ale Poloniei care sa fi fost traduse in romaneste. Deci e un eveniment sa puteti citi o istorie completa a Poloniei in limba romana.

Nu va povestesc aici Istoria Poloniei. Subtitlul "Terenul de joaca a lui Dumnezeu" va spune deja ca e o istorie care nu duce lipsa de evenimente marcante si rasturanari dramatice. De la marele stat polonez, o mare putere medievala, pina la disparitia Poloniei. Apoi renasterea acesteia in secolul al XX-lea.

In plus este o istorie a unei natiuni din estul european. Intr-un context geografic si cu provocari de multe ori similare cu cele pe care le-am suportat si noi romanii. Adica ocazia de a ne intelege, prin comparatie, propria noastra istorie.

Un comentariu:

ici-colo.ro spunea...

Frumos titlul, da; si poate fi foarte interesanta comparatia intre ei si noi; nu am sa zic insa ca noi am avut imprejurari istorice mai grele, vecini mai rai etc etc etc, ci doar ca noi am facut o alegere foarte diferita de a polonezilor, care ne-a schimbat fundamental istoria: noi am ales ortodoxia; ei nu.