luni, 22 septembrie 2014

Pinocchio

Pinocchio, USA 1940, Regia Hamilton Luske, Ben Sharpsteen

Este al doilea film de lung metraj animat iesit din studiourile Dsney (Dupa Alba ca Zapada si cei sapte pitici). Este si primul finalizat in studiorile Burbank, devenite celebre.

Este primul film animat care a primit premii Oscar in competitie (Alba ca Zapada primise un Oscar onorific).

Destul cu palmaresul. Pinocchio este inca o capodopera. Pentru atatea generatii de copii Pinocchio lui Disney a devenit PINOCCHIO prin excelenta.

Va imaginati  ca o zana sa apara intr-un film altfel decat cea din Pinocchio? In mod sigur nu, caci Disney a impus un tipar in imaginarul colectiv, si pina la saltul facut de animatia computerizata, orice zana care se respecta trebuia sa apara exact ca in Pinocchio (altfel s-ar fi facut de ras!)

Fie si numai pentru ca a impus o melodie nemuritoare When you wish upon a star si tot merita sa ramana in istoria cinematografiei.

Sau, ati remarcat cata risipa de talent artistic se face in animatia motanului Figaro?

Filmul, la lansare, nu a vut un succes comercial egal cu Alba ca Zapada, izbucnise razboiul mondial, si incasarile din afara USA au fos practic zero.
Si, totusi, ce poate fi mai educativ pentru ideea de liberatate, pentru care mureau deja oameni, decat secventa animata in care Pinocchio canta I've got no strings. Ar fi bine ca multi concetateni sa revada filmul ca sa-si amiteasca ca risca sa devina niste marionete, care joaca cazaciocul dupa cum dicteaza maestrul papusar.


Niciun comentariu: