vineri, 14 noiembrie 2014

The Stag, Barbati misto

 

The Stag, Barbati misto, Irlanda 2013, regia John Butler, cu Peter McDonald

Filmul, la prima vedere, este o varianta cu miros de balada irlandeza a celebrei comedii Hangover. Adica o gasca pleaca intr-o excursie-petrecere a burlacilor, prilej de aventuri ghiduse.

Deosebirea este ca acesta este un film european, e mult mai sensibil, si, odata cu rasul sanatos, iti strecoara si un semn de intrebare: de fapt, ce mai inseamna in lumea de astazi "sa fii barbat"?

Petrecerea burlacilor, in mod traditional, este momentul dezlantuirii fara bariere a "masculului". Ce a mai ramas insa din asta, astazi?

Vedem doar o gasca de indivizi cu sexualitate indoielnica. Doi dintre ei sunt declarat gay, dar nu neaparat acestia iti starnesc ingrijorarea pentru imaginea clasica a "masculului", cat prietenii lor cu atitudini si preocupari atat de "efeminate" incat unul dintre gay se declara dezgustat de cat de "gay" sunt prietenii lui.

Testosteronul e reprimat de convingerile legate de egalitatea sexelor si necesitatile "civilitatii". Atunci cand mai rabufneste, nu sunt decat manifestari patetico-ridicole, bune pentru amuzamentul spectatorilor. 

Criza economica a macinat si ultimul reazam al "masculinitatii" traditionale, barbatul ca sustinator economic al familiei. Someri sau cu afaceri falimentare, cu datorii, nu le ramane decat sa planga sau sa braveze.

Pe ansamblu asistam la spectacolul unor indivizi dezorientati si cam ramasi in fundul gol (la propiu, in film)

Pina si cel mai "macho" din gasca, pina la urma intelege ca tot ce ii ramane de facut este sa se duca sa ceara iertare de la sotie.

De vazut.

Niciun comentariu: