miercuri, 5 noiembrie 2014

Viva Cuba


Viva Cuba, Cuba 2005, Regia Juan Carlos Cremata MalbertiIraida Malberti Cabrera

Deoarece rar se prezintă ocazia să vezi un film cubanez am profitat de un minifestival de film cubanez la Institutul Cervantes si am vazut acest film Viva Cuba.

Filmul e o poveste inocenta, "prin ochi de copil", unde doi scolari, buni prieteni, din familii total diferite si care se dusmanesc (trimiterile la Romeo si Julieta sunt evidente) pleaca intr-o calatorie prin Cuba, calatorie prilejuita de dorinta fetei de a-si intalni tatal care plecase de acasa cu ani in urma. Astfel se intampla un fel de road movie cubanez, amuzant si pictural pe alocuri. Cinematografia este extrem de simpla, dar absolut potrivita cu "naivitatea" povestii.

Pe de alta parte nu poti sa nu remarci eforturile regizorului de a se descurca si a face un film credibil, in ciuda constrangerilor ideologice ale Cubei, unde inca comunismul este ideologie de stat.

Povestea voit naiva, ii ofera ocazia de a prezenta cateva din aspectele mai putin placute ale realităţilor sociale din Cuba, cu scuza ca e doar o privire din perspectiva copiilor a lumii celor mari.

Mesajul e frumos, prietenia invinge dincolo de vicisitudinile vietii.

Niciun comentariu: