duminică, 26 aprilie 2015

Din istoria inghetatei

Istoriografia noastra ii prezinta in mod constant pe turci in culori negative. Sunt dusmanul prin excelenta.
Prea putini se preocupa sa explice ca succesul militar al al Imperiului Otoman se datora unei civilizatii superioare, capabila de performante logistice si strategice putin obisnuite in acele vremuri, cand Imperiul Otoman isi realiza cuceririle. 

Iata un exmplu minor, dar sugestiv pentru capacitatea logistica a Imperiului Otoman. Baronul de Busbecq diplomat si calator in Imperiul Otoman in Itinera Constantinopolitanum et Amasianum publicat in 1581 remarca ca ienicerii aflati in campanie erau aprovizionati cu "apa de zapada" adica cu gheata adusa din munti sau ghetarii ingropate in pamant unde se pastra gheata recoltata iarna si peste vara, pentru a se racori si probabil pentru a-si prepara delicioase sorbeturi. Istoria parfumatelor sorbeturi orienatale e veche si populara.


Insă şi mai sigur consemnată este următoarea utilizare: soldaţii otomani obişnuiau să amestece apa rece cu lapte acru, produs care le ţinea şi de foame şi de sete atunci când se aflau în campanie şi nu aveau posibilitatea să procure sau nu era timp pentru prepararea mâncării.

Niciun comentariu: