duminică, 5 aprilie 2015

Dumbo

Daca nu punem la socoteala Fantasia, care este in fapt o colectie de scurt-metraje reunite sub ideea de ilustrare a unor bucati muzicale prin animatie, Dumbo este al treilea lung-metraj al lu Disney.

Formatul neobisnuit al filmlui, doar 64 de minute, il face mai greu de incadrat in programele TV sau proiectiile de astazi, asa ca Dumbo nu are un renume egal cu Pinocchio, de exemplu.

Disney, dupa ce cheltuise foarte multi bani cu Pinocchio, cu un rezultat financiar nu prea stralucit, in 1941 cu Dumbo a mers pe solutii artistice simple. Ceea ce face din Dumbo sa fie un film exceptonal de placut de privit si astazi.

Povestea elefantelului cu urechi mari, care dovedeste ca poate sa zboare, este una frumoasa. Cine nu iubeste eroii care inving in ciuda tuturor vicisitudinilor?

Cu o animatie inspirata de desenele de afis de circ din vremea respectiva, cu momente muzicale bine plasate (ascultati cum "gafaie" trenul) Dumbo ramane un film care sa inspire generatii dupa generatii.

Filmul a fost un succes. Intunecat,insa, de faptul ca tocmai avea loc atacul de la Pearl Harbour si America deja avea alte preocupari decat animatiile Disney.

Niciun comentariu: