sâmbătă, 17 octombrie 2015

Povestea Printesei Kaguya, Kaguyahime no monogatari


Povestea Printesei Kaguya, Kaguyahime no monogatari, Japonia 2013, regia Isao Takahata,

Film prezentat in cadrul festivalului Anim'Est.

Anul acesta nu prea m-am lipit de festivalul Anim'Est, totuși nu pot trece cu vederea acest film prezentat în cadrul festivalului. Este un film produs de celebra casă de producție de animație  Ghibli condusă de geniul animației japoneze Hayao Miyazaki.
Animația din punct de vedre grafic este o încântare. Așa cum se poate ghici și după afiș este o prelucrare a tehnicilor picturii tradiționale japoneze, cu stilul foarte simplificat al liniei și culorii, dar extrem de expresivă.
Filmul începe bine cu aventurile magice ale copilăriei prințesei, copilăria ca lume mirifică fiind un subiect iubit de oricine.
Din nefericire scenariul dezvoltă povestirea doar sub aspectul moral-religios. Povestea Prințesei Kaguya este o poveste cu adâncă semnificație moral-religioasă budistă, ceea ce nu e rău, însă scenariul uită să dezvolte partea umană a personajului. Tratat doar ca personaj exemplar al unei povești religioase, prințesa devine un personaj oarecum plictisitor. Încheierea apoteotică cu Buddha care invită pe prințesă în Nirvana devine în acest context un moment aproape stânjenitor. Minusurile acestui film au fost probabil sesizate și de alții căci filmul nu prea a fost un succes de casă.

Niciun comentariu: