sâmbătă, 19 decembrie 2015

Bridge of Spies, Podul spionilor


Bridge of Spies, Podul spionilor, USA 2015, regia Steven Spielberg, cu Tom Hanks


Un film care va trece sigur neobservat în nebunia Star Wars. Dar eu il recomand, chiar şi aşa.

În anii '50 când USA şi URSS erau pe culmile Războiului Rece, acţiunile de spionaj dintre cele două superputeri constituiau o preocupare specială, atât a serviciilor implicate în securitatea naţională cât şi a publicului.

Un spion sovietic este prins. E vorba de povestea adevărată a capturii colonelului Abel (de fapt se numea Fisher, dar americanii vor afla asta mai târziu) spion sovietic operând în America. Chiar şi un spion are dreptul la un proces corect în "ţara libertăţii" şi rolul de avocat al celui mai detestat personaj al vremii revine lui James Donovan jucat de Tom Hanks.

Steven Spielberg are obiceiul de a lansa din când în când câte un film în care te invită să meditezi la marile valori. Desigur momentul nu e întâmplător. În isteria antiteroristă, de astăzi avem o poveste (scenariul e scris excelent de fraţii Coen) despre isteria anticomunistă din anii 1950.

Filmul e într-un anume sens un fel de Saving Private Ryan, şi alegerea lui Tom Hanks pentru rolul principal nu e întâmplătoare. Pentru că e vorba de acelaşi lucru: cum să urmezi calea cea dreaptă, să rămâi un om drept, atunci când nebunia lumii şi bunul simţ comun îţi spun că trebuie să faci altceva.

Iar James Donovan a urmat această cale. A obţinut o condamnare cu închiosarea pentru detestatul său client, atunci când publicul cerea o condamnare la scaunul electric, şi apoi schimbul acestuia cu doi prizonieri aflaţi în mâinile sovieticilor. Pe podul spionilor...

Niciun comentariu: