duminică, 26 iunie 2016

Balada Londrei la Brexit


Nu e nici cel mai curat, nici cel prietenos, nici cel mai romantic oras, ploua mai tot timpul (am prins si in mijlocul verii o vreme in care asteptam ninsoarea), e mai scump raportat la mai toate orasele din Europa, dar e LONDRA.
Londra nu este un oras expozitie cum e Parisul, este vie, chiar brutal de vie pe alocuri, cam ignora turistul. Desi daca va uitati la statistici este plina de turisti.
Este moderna si in acelasi timp traditionala.
Sfaturile mele. NU va inghesuiti sa vedeti ceea ce e trecut in ghiduri ca must see. Nu ca nu sunt interesante, muzeele britanice sunt printre cele mai bune (plus ca multe sunt gratuite), insa rezervati-va timp sa mergeti pur si simplu prin Londra, sa umblati prin parcuri, sa hraniti veverite (sunt o gramada si sunt foarte prietenoase), stati la o masa intr-un bar si beti o bere englezeasca (e altfel decat cea continentala, asemanatoare e doar berea belgiana). Daca mergeti la Kensington Palace sa vedeti rochiile printesei Diana nu ratati o masa la terasa Orangeriei palatului de pilda. Nu ezitati sa faceti shopping. Recomandarea mea pentru o experienta arhitectonica interesanta in timp ce faci shopping este Liberty (e pomenit si prin ghiduri). Nu e ieftin deloc, dar e un loc special. In spatele sau este o strada draguta pietonala plina de magazine simpatice. Nu va inghesuiti la Herrods, preturile sunt chiar prohibitive, in afara de situatia in care aveti vreo ruda seic cu conducta de petrol, sau vreun miliardar rus. Zona Notting Hill-Portobello, unde se mai pastreaza ceva din farmecul boem al Londrei, e buna doar pentru amatori de antichitati scumpe sau alte suveniruri ceva mai ieftine, dar nu prea deosebite de de cele din magazinele de nimicuri pe care le gaseti prin toata lumea.
Nu ratati un spectacol music-hall. Sunt o multime de teatre de gen. O sa vedeti ce inseamna a face show cu adevarat. Nu e ieftin deloc dar la un spectacol obisnuit probabil ca veti intra cu 30 pounds pe niste locuri acceptabile. Nu de putine ori pe afise sunt nume de actori pe care ii vedeti pe afisele de filme ale superproductiilor americane. Insa atunci slabe sanse sa mai prindeti vreun bilet daca nu v-ati rezervat cu luni inainte placerea de a vedea in carne si oase jucand o asemenea vedeta.
Sambata seara Londra innebuneste, petrecaretii sunt toti pe strazi, aghezmuiti binisor, probabil si cu ceva jointuri la activ. Socante pentru ochiul nostru sunt grupurile de tinere femei care colinda bar dupa bar in cautarea unor distractii cam fortate. Desi cu totii arata destul de agresiv, sunt sanse mici sa intrati in vreun conflict, politia e prezenta, si cum probabil stiti deja, peste tot se filmeaza.
De altfel Londra e o lume atat de diversa incat oamenii au invatat sa se accepte asa cum sunt in toata diversitatea lor. Si fiecare sa-si vada de treaba. Britanicii, oameni care au stapinit un imperiu cat jumatate din glob, au invatat ca toti au un loc sub soare, cu bunele si cu relele lor.
Londra are si acum un aer imperial, si chiar daca nu mai stapineste politic lumea, simti ca prin spatele geamurilor fumurii ale bancilor si firmelor de investitii ce se insira in City si pe Fleet Street se hotaraste in continuare soarta lumii.
Diversitatea asta nemaipomenita functioneaza raportat la traditie. Turnul Londrei e o institutie in sine care pe langa bijuteriile coroanei prezerva traditia. Daca nu va descurajeaza biletul de intrare (scump rau) si intrati, nu ratati un tur ghidat de un beefeater (indivizii aia cu barba si costumull rosu ca la 1500). Zau ca merita...
Cum sigur o sa mergeti la British Museum, (e gratis dar nu va ambitionati sa-l vedeti pe tot, nu aveti nicio sansa intr-o singura zi), va atrag atentia ca in apropriere este un dragut magazin cu produse scotiene, cu fulare si caciulite pe care scrie pe fiecare in parte ca a fost facuta cu dragoste de doamna x, din satul y, de undeva din Highlands.
La Galeria Nationala (si aici e gratis), chiar daca nu le aveti cu pictura, din cand in cand la anumite ore, un specialist se opreste in fata unui tablou si incepe sa vorbeasca despre acesta. Ei, asa parca am mai inteles si eu ceva...
Acum nu o sa va insir toate destinatiile pe care le gasiti si dumneavoastra in ghiduri. Nu uitati sa va luati cardul oyster ca sa mergeti linistit si ieftin cu metroul (mind the gap - mergeti acolo si o sa va lamuriti) si autobuzul cu sau fara etaj.
 

Niciun comentariu: