duminică, 19 iunie 2016

Light on Yoga - Yoga cu picioarele pe pamant

B.K.S. Iyengar, Light on Yoga

Nu o sa va bat la cap aici cine este Iyengar, Wikipedia va spune mai multe.
Cartea lui Iyengar este un pretext pentru ceea ce vreau sa scriu in continuare.
Yoga a devenit o moda. Orice starleta in criza de audienta declara raspicat in reviste cu poze colorate si emisiuni la ore tarzii cum a descoperit yoga si cum i-a schimbat viata. Internetul e plin de reclame cu iz de parfumuri orientale si muzica de sitar in fundal. Sau, si mai incitant, cu fete frumoase si baieti musculosi in pozitii inspirate intr-un decor mirific de munte sau pe malul marii (sau si pe malul marii si in varful muntelui impreuna daca se poate).
Despre experiente reale nu prea vorbeste lumea. Din acelea pentru oameni cu slujba, ore suplimentare, burtica, chelie, plus niste dureri de spate care nu prea te lasa sa te apleci in fata. Asa ca am simtit nevoia sa aduc cu picioarele pe pamant pe toti entuziastii, care nu au nici un criteriu sa discearna. Orice clasa de yoga incepe cu recomandarea de a sprijini ferm talpa in pamant. Daca vreti sa va apucati de yoga luati decizii cu picioarele pe pamant.
Ca sa incep cu evidentele, Yoga nu se face pe malul marii si nici in varful muntelui. Yoga se face intr-o incapere care sa asigure o temperature confortabila, si unde sa te poti simti in general bine. E chiar contraindicat sa mergeti afara. Daca sunteti incepatori e pur si simplu o experienta traumatizanta sa incercati yoga afara. Yoga agita indeajuns energia voastra interioara incat orice vine din afara nu va ajuta cu nimic, dimpotriva. Pozele acelea cu fete si baieti sunt doar reclama, si inca una desantata. Numai dupa  ce ajungeti sa va stapaniti mai bine pe voi insiva, dupa ce strangeti ceva practica in spate, puteti indrazni sa mergeti si afara pentru yoga. Dar asta numai cand stiti ca puteti sa va stapaniti pe voi insiva atat cat sa ignorati in timpul practicii yoga ce e in jurul vostru.
Pe de alta parte fiti optimisti. Yoga nu e doar pentru fete frumoase si baieti muschiulosi ca in poze.  Yoga nu e circul de stat. Faptul ca cineva poate sa "stea in urechi" nu inseamna ca e mai bun decat ceilalti. Yoga are asane (posturi) pentru toti, si pentru cei mai dotati fizic, si pentru cei care sunt mai defavorizati la acest capitol. Important este sa integrati asta in viata voastra.
Si mai ales sa respirati. Daca vreti sa aleg ce e esential pentru yoga aceasta este respiratia. Un practicant va sti un singur lucru cu siguranta: atat cat e in viata are respiratia. Mercedesul din garaj, vila babana sau contul in banca pot dispare maine, insa cat esti in viata respiratia nu ti-o ia nimeni. E un punct de reper intr-o lume a aparentelor.
Poate o sa mai revin pe tema asta.
 

Niciun comentariu: