sâmbătă, 17 decembrie 2016

Rogue One


Rogue One, USA 2016, regia  Gareth Edwards,  Felicity Jones, Diego Luna, Forest Whitaker, Riz Ahmed

Rogue One a fost făcut cu țintă sigură nostalgicii seriei Star Wars. Este absolut de admirat efortul realizatorilor de a face un film care să arate cât se poate de mult precum seria originală din anii 1970-1980.
Sub acest aspect, ca unul din cei care am fost încântat în copilărie de imaginația lui George Lucas, nu pot decât să mă declar satisfăcut.
Desigur scenariul nu plesnește de originalitate, și e previzibil chiar dincolo de faptul că e un prequel al cărui deznodământ îl știm din seria originală. Unii își mai amintesc că în primul film al seriei (A New Hope) se vorbește de niște rebeli care s-au sacrificat ca să facă rost de planurile Stelei Morții, arma absolută a Imperiului.. Acest film este povestea lor. Poveste tragică cu o victorie amară, și de aceea realizatorii s-au inspirat mult din imaginile din The Empire Strikes Back. ceea ce nu e rău, căci toți admiratorii seriei consideră acel film ca un vârf artistic pentru Războiul Stelelor. Forța filmului stă în amănunte, în scenele create cu imaginație, și cu un pic de umor adus de un robot imperial capturat de rebeli, plin de sarcasm. Astfel că le iertăm că nu au rezistat modei de a pune ca personaj principal o eroină, cu nota că au adăugat și un personaj principal masculin credibil, astfel că lucrurile funcționează ceva mai bine pe ecran.
După semi-duda din Star Wars: Episode VII - The Force Awakens aș prefera ca povestea Star Wars să fie continuată de echipa din Rogue One, iar J.J. Abrams să fie trimis la plimbare.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Asa cum remarci, filmul este cu mult mai bun decat "The Force Awakens". Aparent cei de la Disney, care detin acum franciza Star Wars, vor produce o serie de filme a caror actiune se petrece "parlel" cu cea din filmele "principale" ale seriei. (Se vor inspira din seriile de desene animate pe care le-au produs in ultimii ani pe aceeasi reteta. Cred ca asta explica si natura simplista a povestii din scenariu.)
Doua observatii:
- n-as numi neaparat "cinism" ceea ce face robotul. Adica, aparent, replicile lui sunt cinice, dar ele nu sunt rezultatul unei trairi care genereaza o reactie cinica, ci ele apar ca urmare a exprimarii natural/ logice a robotului.
- au recreat Printesa in scena finala pri animatie. Interesanta initiativa.
Adevarul ca nu s-a mai intamplat ca, la Bruxelles, la finalul filmului, sa mai fiu martorul unui rand de aplauze.