joi, 3 ianuarie 2019

1914 The Men Who Went to War

Malcolm Brown, 1914 The Men Who Went to War

După titlu este ușor de ghicit subiectul cărții. Este o carte care descrie istoria anului 1914 anul începerii Primului Război Mondial. Desigur, este o perspectivă britanică.
Cărțile de istorie de astăzi, și aceasta nu face excepție, favorizează perspectiva individuală, la firul ierbii, asupra războiului. Sunt experiențe prin care au trecut mii și mii dacă nu milioane de oameni. Unele sunt efectiv demne de ecranizări cu mare buget. Povestea unei guvernante englezoaice pe care a prins-o începutul războiului la Viena și aventura ei de a se întoarce acasă dintr-o țară devenită inamică. Povești de pe front în acțiuni care practic nu au niciun sens, dar în care oamenii își păstrează încrederea într-o rațiune superioară. Povestea beligeranților care fac pace de Crăciun pentru un schimb de băutură, țigări și mai ale umanitate.
Alegerea mea ca cea mai fabuloasă poveste este cea a navei germane Emden  condusă de căpitanul Karl von Muller si marinarii săi.
Începutul războiului îi prinde în Oceanul Indian. Inutil să subliniez că Oceanul Indian era practic un „lac” britanic. Dar Emden nu fuge. Are câteva acțiuni de luptă încununte de succes printre care scufundarea singurului crucișător rus aflat în Oceanul Indian.
Totuși combustbilul devine o problemă. Este surprins de o navă australiană lângă insulele Cocos și scufundat. Căpitanul von Muller cu supraviețuitorii ajung pe insule. Acolo pun mâna pe o mică navă cu pânze cu care traversează Oceanul Indian și ajung în Yemen. Navigează în Marea Roșie. Debarcă în pustiurile Arabiei. Atacați de briganzi arabi reușesc să străbată deșertul și ajung la Damasc unde se predau autorităților otomane (Imperiul Otoman era aliat cu Germania).  Nu-i așa că viața bate filmul? V-am terzit interesul?

Niciun comentariu: