joi, 14 februarie 2019

Destiny Disrupted: A History of the World through Islamic Eyes

Tamim Ansary,  Destiny Disrupted: A History of the World through Islamic Eyes

Tamim Ansary este un istoric cu rădăcini în Afganistan care trăiește și lucrează în Statele Unite. Cartea de față vine ca un răspuns la o observație a sa. Istoria, așa cum este ea scrisă în mediul academic,  e scrisă din perspectiva Occidentală. Lumea islamică este, posibil, un capitol din această istorie, dar viziunea este una occidentală.
În opinia autorului această abordare nu servește la nimic în a înțelege evenimentele de astăzi din lumea islamică, care cu temei îngrijorează atât pe cetățeanul occidental cât și pe politicianul occidental. Pentru că forțele care produc această îngrijorare sunt produsul une istorii care are un alt timp și o altă logică decât discursul care raționalizează istoria europeană. Dacă vrem să înțelegem ceva din ceea ce se întâmplă astăzi din perspectivă istorică, pentru lumea islamică trebuie aplicate propria viziune asupra istoriei și devenirii. Altfel istoricii occidentali nu fac decât să producă cunoaștere asupra unor concepte care în fapt nu au nicio relevanță sau o relevanță minoră pentru dinamica istoriei lumii islamice.
Tamim Ansary scrie o istorie islamocentristă, inteligibilă pentru o persoană venită din cultura occidentală.
Speranța sa este că va contribui cu cartea sa la sfârșitul unui dialog al surzilor între cele două civilizații. Care nu sunt neparat în conflict (cel puțin asta este părerea autorului), dar care se intersectează ignorându-se în fapt reciproc. Ca două mase de oameni (compară autorul) care merg fiecare pe direcția sa, nu au fundamental nimic unii cu alții, dar pentru că niciunii nu înțeleg  cum să-și regleze mișcarea față de ceilalți se ciocnesc, și inevitabil apar conflicte și victime.

Niciun comentariu: