sâmbătă, 2 martie 2019

Favorita


Favorita, UK, USA 2018, regia Yorgos Lanthimos, cu Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone,

Acum știți că Olivia Colman s-a ales cu un Oscar pentru rolul de Queen Anne din film. De fapt toate cele trei actrițe meritau un premiu Oscar.
Ce fel de film e Favorita? În esență e un film despre sex și putere. Cum știți bine cuplul asta face parte din străfundurile psihologiei asa că e material de lucru cât cuprinde. Ca să fie dincolo de tot ce s-a mai făcut, e despre sex și putere la genul feminin. Yorgos Lanthimos se descurcă excelent, deși pe ici pe colo nu rezista să bage niște chestii artsy în mod gratuit. Eu personal i-aș fi dat și Oscarul pentru cel mai bun film, dar e un film britanic, și juriul cu statuile a preferat un film american ca tema și producție.
Deși narativ situat la începutul sec. al XVIII-lea filmul nu va obosește cu prea multa acțiune istorică, doar atât cât sa creeze un cadru pentru conflictul din film. De fapt Queen Anne nu e un personaj de prima mână în istoriografia britanică, englezii probabil fiind mai familiarizați cu anecdotele despre aceasta regină, decât cu actele sale politice.
Pentru că esența povestii este triunghiul amoros dintre regină, favorita sa și veche prietenă Sarah și mai noua favorită Abigail. Da, un triunghi amoros exclusiv feminin. Sper ca v-am făcut curioși și o sa mergeți în cinematograf sa vedeți filmul.

Niciun comentariu: