marți, 5 martie 2019

Green Book


Green Book, USA 2018, regia Peter Farrelly, cu Vigo Mortensen, Mahershala Ali

Filmul a înhățat Oscarul pentru 2018. E un film care încearcă sa reinventeze discursul despre problemele rasiale. În plina epoca a rasismului din USA, un italian din cartierele sărace, bătăuș în slujba mafioților, ajunge sa fie șofer și un fel de bodyguard pentru un artist negru, un pianist mare virtuoz al muzicii clasice.
Evident o răsturnare a paradigmei obișnuite a rasismului, pentru ca, evident, negrul este cel rafinat, cultivat, iar însoțitorul sau taranoiul.
Cei doi trec printr-o serie de situații, pe măsură ce turneul merge prin sudul Americii (știți, băieții aia care adora cagulele, crucile arzând, și negrii jupuiti), în care descoperim discriminarea ca o stare relationala, discriminarea funcționează raportat la o situație sau relație sociala anume. Căci rafinatul pianist își găsește locul printre ai lui mai greu decât bodyguardul sau italian, evident plin de prejudecăți în cap. Sau italianul cel incult în definitiv este un discriminat social fundamental mai grav decât negrii.
Relația dintre cele doua personaje e punctul tare al filmului, doua caractere în conflict, ajungând sa depășească limitele condiției lor în final, cu suportul excelent al celor doi actori cap de afiș. De altfel avem și un Oscar la supporting role pentru Mahershala Ali, iar Vigo Mortensen a fost și el nominalizat.
Un film care tratează problemele discriminării cu umor, ceea ce arata ca, probabil, ranile au început chiar sa se vindece.
Una peste alta un film bine făcut, dar ma întreb dacă își va mai aminti cineva de el peste un an.

Niciun comentariu: