joi, 18 aprilie 2019

DialoguriDialoguri, Gilles Deleuze, Claire Parnet

Gilles Deleuze, pentru cine nu are răbdare să consulte Wikipedia, a fost un filozof influent, francez, căci Franța a ținut să dea secolului XX câțiva gânditori de elită, și Deleuze, împreună cu amicul său  Félix Guattari, sunt în serie cu Sartre și Levi Strauss.

Dialogurile, consemnate de Claire Parnet, sunt un bun rezumat al preocupărilor filosofice ale lui Deleuze.
Ce aș putea să vă spun eu, care nu sunt tocmai un specialist în ale folosofiei? În cadrul unei culturi filosofice occidentale, tributare logicii și categoriilor aristotelice precum și idealismului platonician, Deleuze este mai prieten cu preceptul panta rhei. Adevărul filosofic se poate regăsi, după Deleuze, în eveniment, în unicitate, în devenire, în act, în punctul de fugă și nu în categorii și existențe ideale. S-ar fi simțit în mod sigur confortabil printre sofiștii care iubeau paradoxul. Desigur este conștient de dificulatetea abordării, în definitiv și conceptele sale filosofice sunt tot eveniment și unicitate și trebuie asumate ca atare.
Obsedat de psihanaliză putem se ne exprimăm rezerve despre concluziile sale în domeniu, măcar și din perspectiva faptului că moda psihanalizei s-a mai domolit. Preocupat de politică și revoluție, ca orice francez, probabil că istoria nu i-a confirmat ideile în domeniu. Însă aprecierile sale în domeniul teoriei literare și postmodernismului rămân în mod sigur actuale.
Dacă mai aveți timp de filosofi în lumea asta agitată, dați o raită și pe la Deleuze.

Niciun comentariu: