joi, 23 mai 2019

Becoming


Michelle Obama, Becoming

Nimeni nu poate nega pornirea de a trage cu ochiul în viața privată a vedetelor și personajelor importante de pe mapamond. Când subiectul este povestea vieții celei care pornind dintr-un cartier sărăcăcios din Chicago a ajuns Prima Doamnă a Americii, curiozitate este și mai mare.
Michelle Obama, soția primului președinte de culoare al Statelor Unite, a pornit de jos, dintr-o familie modestă de afro-americani din Chicago. Este desigur un model de „self-made woman”, un succes bazat pe autodisciplină, voință și multă muncă plus susținerea, cel puțin emoțională, a celor din jur, în primul rând familia.
Desigur, genul acesta de memorii, publicate în mijlocul vieții, sunt bine „curățate și împachetate” pentru a construi o imagine și a nu deranja pe nimeni, deci nu vă așteptați la dezvăluiri senzaționale.
Prima parte, axată mai mult pe familie, este o interesantă privire asupra vieții din comunitatea afro-americană din Chicago. Oameni modești,  atașați valorilor familiei gata să înfrunte adversitățile vieții fără a se lamenta pentru acestea. Nu lipsesc nici momentele în care se resimte discriminarea, dar acestea sunt receptate pur și simplu ca încercări ale vieții. E un tablou cald și foarte uman din care răzbate un viu simț al comunității, nu departe de experiența a multora din România crescuți în „cartier”.
Din nefericire, pe măsură ce se îndreaptă spre evenimentele maturității, cartea devine tezistă, toate întâmplările sunt abordate din perspectiva genului și a rasei. Deși autoarea spune că nu apreciază în mod deosebit politica, cartea, după ce trece de perioada copilăriei și tinereții, devine un model de corectitudine politică, și riscă să piardă conexiunea empatică cu cititorul.

Niciun comentariu: