joi, 13 iunie 2019

Birds of Passage

Birds of Passage, Păsări călătoare, Columbia 2018, regia Cristina Gallego, Ciro Guerra

Prezentat la noi sub numele Păsări călătoare, acest film a trecut cam neobservat și e păcat.
Este vorba de un film în care mecanismele tragediei antice grecești au fost bine integrate într-o poveste cu traficanți de droguri. E vorba de Columbia doar.
Într-o comunitate izolata de amerindieni care cultiva tradițional droguri pentru consum propriu, se ajunge la exportul de droguri către America. E încă vremea pionieratului în aceasta afacere, anii 1960-1970. Împreună cu traficul vin și banii făcuți ușor în aceasta comunitate foarte conservatoare și tradițională. Banii sunt hybrisul care destabilizează legăturile dintre oameni și zei (păsările sunt mesageri ai zeilor, de aici și numele filmului) și bineînțeles dintre oameni și oameni. Noul zeu, banul, face ca zeii vechi sa tacă aruncând lumea într-un lanț al răzbunarilor și violenței, care va distruge comunitatea.
E un film care curge în ritmuri ancestrale, dar cu destulă acțiune care irumpe pentru a rearanja reguli pina la epuizarea răbdării zeilor. Un film profund, pe alocuri exotic, dar, rar pentru astfel de filme, plin de acțiune pe gustul spectatorului contemporan. De văzut dacă îl găsiți. 

Niciun comentariu: