duminică, 18 august 2019

Once Upon a Time in Hollywood


Once Upon a Time in Hollywood, USA 2019, Regia Quentin Tarantino, cu Brad Pitt, Leonardo DiCaprio

Once Upon a Time în Hollywood este un film care in mod sigur va dezbina spectatorii. Vor fi destui care sa spună că este un film ratat, fără nicio intrigă. Și au dreptatea lor. 
Eu as spune ca este un film de Tarantino făcut pentru Tarantino. E un film făcut de Tarantino ca să arate că poate face un film fără nicio intrigă, cu doua superstaruri în film (Brad Pitt și Leonardo DiCaprio), pentru pură plăcere a atmosferei 1969.
E un film 100% referință, și asta, da, e obositor mai ales dacă nu te-ai scăldat în istoria culturii pop americane, pînă acolo încât și intrigă este tot referință. Crima care a zguduit Hollywood-ul în 1969 în care și-a găsit sfârșitul actrița Sharon Tate este o intrigă care e prezentă doar în biblioteca noastră culturală, dar absentă pe ecran. 
Filmul devine astfel artă pentru artă, o odă filmului de serie B, unde locul comun și așteptările culturale se întâlnesc spre satisfacția spectatorului, și unde, poate, se va regăsi ceva din Marea drama. Care este viața care nu are altă semnificație decât însăși curgerea vieții.

Niciun comentariu: