duminică, 13 octombrie 2019

Joker

Joker, USA 2019, regia Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix, Robert De Niro

In mod sigur Joker este filmul cel mai comentat al momentului. Multe controverse, dar, as spune eu, mult e datorat obișnuitul zgomot publicitar ce insoteste lansarea filmelor.
Joker este fără indoiala un film cu un scenariu solid, cum din păcate rar se mai fac la Hollywood. Pornind de la caracterul negativ Joker din seria Batman, este creat un personaj care aduna frustrările omului modern in societatea contemporana. Scenariștii in mod evident nu au dorit sa lanseze o polemica politica, Joker este apolitic, cum însuși mărturisește. Din păcate mulți neaveniți au bătut multă moneda falsa vorbind despre aspectele politice ale filmului. Joker nu este despre eșecul democrației sau globalizării. Este despre eșecul nostru de a fi oameni. Succesul lui Joker este imaginea insuccesului de a fi oameni. E o idee puternica pe care scenariștii o dezvolta bine, iar filmul o urmărește corect.
In aceste condiții Joker este un personaj contradictoriu dincolo de orice limita, dar Joaquin Phoenix a dovedit toată cariera sa ca poate sa facă orice rol, oricât de dificil. Interesant si rolul lui De Niro, prezentatorul de televiziune. E un rol cheie, căci televiziunea este vehiculul care raspindeste dezumanizarea, punând false nevoi si vise in subconștient, si ucide atenția fata de aproapele nostru. Realitatea e inlocuita de reality show. Simbolic Joker produce reality show ul perfect, o crima in direct.
Un film intrigant, intr-o vreme de filme plate. Poate alta data nu ar produs atâta valva, din păcate acum e o pata rara de culoare in cenușiul filmelor submediocre.

Niciun comentariu: