miercuri, 13 noiembrie 2019

Paraziti

Paraziti, Coreea 2018, regia Bong Joon-Ho

"Paraziti" e un film care stârnește curiozitatea prin faptul ca vine pe ecran cu decorația Palm D'Or de la Cannes. Dacă aveți retineri fata de filmele de festival va spun ca Paraziti este, pana la un punct, o comedie savuroasă. O familie săracă, cu mici tertipuri care îți vor stârni inevitabil rasul, se angajează în diverse poziții la o familie din clasa celor instăriti.
In mod sigur tentația socialului este mare, și prima calitate a filmului este ca povestea evita "socialul", cel puțin în accepțiunea curenta. De fapt nu e niciun conflict social, nicio critica sociala, nici din dreapta nici de stânga. Cei bogați sunt în fapt binevoitori, iar șmecheriile celor sărăci, le primim cu bunăvoința și empatie fata de situația familiei, oameni care de altfel nu vor decât un loc de munca în care se străduiesc să-și facă onorabil treaba pentru care au fost angajați.
De fapt sărăcia și bogăția sunt, în film, o stare, ceva din ordinea naturala, asa cum doua specii nu sunt în conflict neapărat dar se intersectează în drumurile lor. Probabil acesta este și cel mai șocant mesaj al filmului în plan "social", conflictul nu este pentru bani sau putere, ci pentru a păstra demnitatea de om. Dar o sa vedeți cum evoluează filmul, spre final, din comedie în drama dacă mergeți la cinematograf.
Totul susținut de un pachet de actori remarcabili, în film se joaca un "rol în rol" în aceasta comedie a imposturii asumate pentru asigurarea supraviețuirii, și e nevoie de bune resurse de știință a artei actorului pentru a nu merge spre derizoriu în susținerea partiturii personajelor. Totul filmat excelent cu accent pe personaje. De văzut. 

Niciun comentariu: