joi, 2 ianuarie 2020

How to Lose a Country: The 7 Steps from Democracy to Dictatorship

Ece Temelkuran, How to Lose a Country:  The 7 Steps from Democracy to Dictatorship

"Cum sa pierzi o tara" este o carte de mare actualitate. Desigur autoarea pleaca de la situatia politica din Turcia, dar extinde cercetarea sa, si trage concluzia ca fie si democratiile considerate stabile sunt in suferinta.
Sunt prezentate sapte metode de actiune care submineaza libertatea. Intre acestea sunt subminarea rationalului, deturnarea limbajului, subminarea valorilor, excluderea. Probabil ca ati intalnit si voi in fiecare zi aceste lucruri. Din acest punct de vedere este o sinteza extreme de valoroasa.
Ce nu mi-a placut la carte? Cartea este partizana. Raul este vazut  a veni de la "extrema dreapta". Si de aici o anumita miopie care nu permite cartii sa dea si vreo solutie. Deturnarea limbajului nu e o inventive a extremei drepte. Politicile statului patron fata de cetateanul client nu sunt inventii ale extremei drepte. E adevarat ca astazi aceste politici, profitand de explozia comunicarii si posibilitatile extinse ale statelor, au fost duse la in alt nivel de neimaginat acum vreo 30 de ani. A tine lucrurile intr-un discurs "dreapta-stanga" inseamana a rata in a vedea radacina raului.

Niciun comentariu: