duminică, 12 ianuarie 2020

The Man in the Red Coat

Julian Barnes, The Man in the Red Coat

Ultima carte a lui Julian Barnes, The Man In Red Coat, este o delicioasă imersiune în lumea saloanelor Belle Epoque ale Parisului, și evident o demonstrație de virtuozitate în studiul literaturii franceze din epoca respectiva, evident cu conexiuni franco-britanice (și chiar franco-americane) asa cum știm prea bine ca abordează acest subiect Julian Barnes.
"Barbatul cu haina roșie" este un celebru medic al epocii DR. Pozzi. Este însă nu numai un medic cu mare reputație, dar și un obișnuit al cercurilor literare și bineînțeles un bărbat inteligent, cultivat și șarmant, apreciat de  (mai ales) doamnele din în alta societate sau din lumea boema. Ca sa înțelegem, era prieten cu dandy-ul parizian perfect, Contele de Montesquieu (dandysmul joacă un rol central în carte) , și în tinerețe a fost amantul celebrei Sarah Bernhardt, pentru a rămâne toată viata prietenul acesteia și medicul ei personal.
Dr. Pozzi este în sine și în mod sigur un personaj, firul vieții acestuia are caracter dramatic, iar revolverul prezent din primele rânduri ale cărții nu este întâmplător căci, cum sta bine oricărei drame bine scrise, un revolver pus în scena întâi, trebuie sa fie folosit pana la final.
Dar mai ales este perspectiva acestei cărți cea care ne atrage și ne "empatizeaza". Dr. Pozzi nu este unul dintre cei care a făcut istoria culturala a Belle Epoque, este numai un participant direct, un spectator privilegiat daca vreti. Este si perspectiva noastra, mult mai distanta și nu atât de privilegiata, atunci când ne împărtășim din farmecul acelei perioade și al acelei lumi, prin intermediul cărții lui Julian Barnes. 

Niciun comentariu: