sâmbătă, 15 februarie 2020

The Soccer War

Ryszard Kapuscinski, The Soccer War,

Cărțile lui Kapuscinski au mai fost semnalate aici pe blog, e printre autorii mei preferați. The Soccer War e o colecție de reportaje mai de la începutul carierei de reporter international a lui Kapuscinski.
Pentru cine nu-l știe, revin în a spune că este vorba de un maestru al reportajului literar, fiecare relatare a sa a evenimentelor fiind extrem de evocatoare, și cu un simț al detaliului relevant și al esenței evenimentelor cum rar o să mai găsiți.
Desigur repartajele sale sunt acum istorie, dar își păstrează valoarea fără îndoială.
Titlul cărții este dat de războiul dintre Salvador și Honduras pornit după meciurile de fotbal de calificare  pentru Campionatul Mondial  din Mexic din 1970. Meciurile de calificare s-au desfasurat pe un fond de tensiune intre cele doua țări, au fost însoțite de multe incidente violente, așa că între cele două țări s-a instalat starea de război. Cu bombardamente aeriene, artilerie, și operațiuni cu blindate. Și niște mii de morți. Prilej pentru Kapuscinski de a relata despre stupiditatea războiului în toată splendoarea sa.
Sunt însă și alte reportaje, Kapuscinski a avut șansa să surprindă țările africane imediat după independență, cu tot tabloul colorat de optimism, cabotinism, corupție și violență.

Niciun comentariu: