joi, 9 iulie 2020

Tantra

Deoarece cuvântul Tantra încă mai trezește reacții cu subînțeles la noi, câteva explicații sunt necesare.
Cuvântul sanskrit "tantra" se traduce pur și simplu prin "text" sau "sistem de ritualuri și  instrucțiuni". Prin urmare, o mulțime de texte clasice indiene conțin cuvantul "tantra" in titlu.
Din secolul al VI - lea în cadrul Shaivismului (adoratorii zeului Shiva) Shakhtismului (cei dedicați zeiței Shakhti și avatarurile sale  Durga, Kali, Saraswati, Lakshmi, Parvati și Tripurasundari), Vishnuism (adoratorii lui Vishnu) dar și în Budism apare credință într-un corp de cunoștințe menite sa asigure salvarea practicantului, a unui sistem de ritualuri și activitati (uneori cu un caracter de secret) considerate mai puternice decât devoțiunea comuna.
Practica tantra include ritualuri, rugăciuni, recitarea de mantre, practici yoghine cu scopul de atinge puteri supranaturale prin (cvasi)uniunea practicantului cu zeitate care tuteleaza acea practica (fiind mai multe scoli, zeitatea poate diferi de la o Scoala la alta).
Unele practici merg pina la a  recomanda consumul de substanțe halucinogene, practici sexuale transgresive, sau experiente în proximitatea morții.
Tantra nu se confunda cu yoga însă a lăsat o amprenta puternica în dezvoltarea yoga.
Practicile tantrice deobicei recomanda etape de vizualizare complexe, "tattvas", practicantul ajungând în final la Uniunea cu zeitatea (tattvas supremă).
Un element central al practicilor tantrice, transmise și către yoga, este credință în existenta unor canale energetice, care, purificate, pot conduce la manipularea energiilor de către practicant pentru a obține puteri "supranaturale".
Imaginea devenita clasica și în yoga este cea din cartea din secolul al X - lea, Kubjikamatatantra, carte a cultului tantric Kaula centrat pe devoțiune fata de zeița Kubjika.
În aceasta găsim descris sistemul celor 6 chakras ( roți). Tot acolo este descris procesul prin care zeița Kundalini, care este în stare latenta la baza coloanei, este trezita și prin canalul energetic central ajunge în partea superioara a capului unde se unește cu Shiva.
Acestea fac parte din schema clasica a învățăturii yoghine și astăzi, arătând cât de mare a fost influenta Tantra asupra Yoga.
Ashtanga Respira

Un comentariu:

ici-colo spunea...

Dar yoga nu recunostea existenta canalelor energetice si inainte de tantra?