sâmbătă, 12 septembrie 2020

Shinto. The Kami Way

 

Sokyo Ono, Shinto. The Kami Way

Cartea prezintă într-o maniera pragmitica, atât cât ii permite numărul de pagini nu foarte mare, ce ar trebui sa știe cineva despre Shinto. 

Shinto este religia primordiala a japonezilor, religia "zeilor" ancestrali. Alături de templele budiste, cine vizitează Japonia remarca și templele Shinto, marcate de celebrele porți "torii" (un exemplu este schițat și pe coperta cărții).

E o religie greu de prins într-o definitie. Autorul, profesor la Kokugakuin, universitatea care are ca obiectiv central pregătirea preoților din sanctuarele Shinto, remarca ca esență este ritualul, ritualul ca mijloc de a asigura armonia dintre oameni, dintre oameni și "zei" (sau mai bine spus, spirite - kami). Preocupările doctrinare nu au constituit o proritate pentru Shinto, numai concurenta cu alte religii (în primul rand budismul) a făcut sa se nască și o preocupare de sistematizare doctrinara. Textele fundamentale ale Shinto sunt vechile culegeri de mituri despre zeii și regii fondatori ai Japoniei. Acestea sunt texte care au ca prim scop legitimarea mitologica a puterii politice a primilor împărați, și nu sunt în sine texte cu valoare teologică. Pentru Shinto ele sunt importante pentru ca ele conțin miturile celor mai importanți kami, precum și informații despre practici rituale străvechi. Pe de alta parte, nu au pretenția de a fundamenta o teologie, aceste mituri conținând vădite inconsecvențe.

 Cartea, astfel, se concentrează pe fapte concrete. Este prezentata istoria Shinto, forme, organizarea actuala problemele cu care se confrunta în lumea moderna. 

Sunt prezentate principalele elemente ale ritualurilor, oficiantii, precum și principalele elemente care caracterizează un templu Shinto.

In final, sunt abordate și probleme de doctrina, precum morala Shinto, arătând ca morala se rezuma la armonie, fără a propune o salvare într-o forma paradisiaca, scopul Shinto fiind de a aduce zeii sa convietuiasca în armonie cu oamenii aici, în lumea de fiecare zi.

O cărții a foarte utila pentru cine vrea sa înțeleagă câte ceva despre Shinto. 

Niciun comentariu: