sâmbătă, 21 noiembrie 2020

CinePolska

 


Am întârziat  să scriu câteva cuvine despre CinePolska, festival de film polonez care s-a desfășurat online. Pe seceta aceasta de filme a fost cât se poate de binevenit. Capul de afiș a fost filmul Șarlatanul, o coproducție în fapt,  Cehia-Polonia.

Filmul este un fel de Brokeback Mountain, în varianta Europa de Est. Adică pe fundalul unei Choslavacii comuniste de anii 1950. 

O alegere curajoasa pentru un astfel de festival, dar și intriganta. Este acest film mai mult decât un film intrigant? As spune ca nu, căci nici firul narativ diluat în contextul politic, nici eforturile artistice nu aduc ceva nou. 

Pe lângă acest film nou de 2020, am văzut și o biografie a interpretului și compozitorului de muzica de jazz Mieczysław Kosz, se pare o vedeta în Polonia (eu nu știam nimic de el înainte de acest film).

Orb, hipersesnsibil, narcisisitic, asa cum sta bine unui artist genial, e o poveste care curge destul de bine, iar rolul principal e destul de bine jucat. Dar desigur când am spus jazz și orb deja v-ați gândit la biografia lui Ray Charles (Ray) cu Jamie Foxx in rolul principal, și iarăși comparațiile nu sunt favorabile producției poloneze. Pe ansamblu, filme bune, dar care par sa calce pe niște drumuri deja prea bătătorite pentru a mai reuși sa impresioneze, mai ales ca atunci când vii dintr-o cinematografie mica și mijloacele pe care le arunci în lupta sunt evident mai modeste fata de modelul cu care concurezi. Niciun comentariu: