sâmbătă, 7 noiembrie 2020

Zidul Berlinului

 

Bernard Brigouleix, Zidul Berlinului

O carte care ne spune condensat, fără însă să neglijeze o abordare din perspectiva multipla, istoria unui simbol al separării, negarii lebertatii, dictaturii. 

Zidul Berlinului a împărțit Berlinul în doua în perioada războiului rece din 1961 pana în 1989.

Berlinul, după al Doilea razboi mondial a avut statut de ocupație împărțit între puterile victorioase, Uniunea Sovietica, Statele Unite, Marea Britanie și Franța.

În timp ce zona sovietica s-a transformat în capitala Germaniei de Est, cu regim comunist, zonele occidentale au rămas o enclava în teritoriul controlat de sovietici, cunoscuta ca Berlinul de Vest. 

Bineînțeles, existenta acestei enclave constituia o permanenta tentație pentru cei din zona din est de a scăpa de regimul sovietic. Pentru a stopa cu totul trecerile dintre cele doua zone, a fost construit efectiv un zid care închidea aceasta enclava, bine păzită, astfel încât sa descurajeze pe cei ce doreau sa fuga în vest 

E o istorie plina de drame umane. 

Ce rămâne pentru cititorul de astăzi? Lecția ca cei care construiesc ziduri pentru a despărți oamenii și pentru a nega libertatea ajung la coś de gunoi al istoriei. 

Niciun comentariu: