duminică, 14 februarie 2021

A Cultural History of Ladakh


 Ladakh este un ținut din India, situat în nordul acestei țări, practic lângă frontiera cu China și Pakistan.

Situat într-o zona foarte sensibila politic, într-o zona de conflict, pana în 1974 a fost interzisa vizitarea sa.

După aceasta data, a fost descoperit de călători, și este apreciat ca un adevărat Paradis pentru cei care sunt interesați de cultura și budismul tibetan. 

La aceasta, se adaugă peisajele extraordinare. Ținutul se afla pe Valea superioara a Indusului, în lanțul de munți himalaian.

Împreună cu ținuturile adiacente, Valea Nubra, Spiti și Zanskar, este un ținut unde a fost prezervata cultura tibetana și budismul tibetan în mod autentic. Acest colț de Tibet, a avut norocul sa se afle sub suveranitatea Indiei, și astfel sa scape de nenorocirile revoluției culturale, asa cum s-a întâmplat în Tibetul de dincolo de granița, în China.

Ladakh a fost parte toată istoria din aria culturala a Tibetului. Dialectul vorbit de localnic este inteligibil pentru ceilalți tibetani. Budismul Mahayana de sorginte tibetana este practicat și în prezent cu multa convingere de localnici. De aici și denumirea de "Micul Tibet". 

Pe de alta parte, dinaștii locali au conservat o anumita autonomie. Fiind plasați pe cursul superior al Indusului în fapt controlau cel mai important drum comercial între India și China, astfel ca Ladakh a cunoscut o anumita prosperitate și forță în istorie, care pare neașteptată în aceasta zona montana relativ sărăcăcioasă în resurse.

Mult timp în istorie au făcut fata provocărilor reprezentate de statele musulmane din nordul Indiei sau din Asia Centrală care au încercat sa controleze aceasta ruta comerciala importanta. 

Ladakh va fi cucerit abia la 1834 de Kashmir, și integrat apoi de englezi în dominionul Indiei. Astăzi este un teritoriu al uniunii India.

Cartea  lui Nawag Tsering Shakspo este o încercare de prezentarea a istoriei acestui ținut, făcută de un specialist provenit chiar din rândul locuitorilor ținutului. Dincolo de informația din surse erudite, este vorba si de constatări personale, note din călătorii, într-un cuvant o prezentare vie a Ladakh-ului.

Și o ocazie de meditație. După cum am aratat Ladakh a fost în linia de contact cu lumea musulmana din Asia Centrală. Astfel ca undeva la 50% din locuitorii actualului teritoriu Ladakh sunt musulmani.  Autorul remarca ca în trecut nu au existat niciun fel de probleme între budiști și musulmani. Erau chiar destui care erau în același timp și budiști și musulmani, având și nume islamice și nume tradiționale budiste. Comunitățile rurale sărbătoreau împreună, fără deosebire de religia de care aparțineau, evenimentele festive legate de calendarul agricol.

Modernizarea și globalizarea  însă nu a adus mai multa armonie, ci dimpotrivă. Autorul remarca ca astăzi musulmanii nu mai participa la festivități împreună cu budiști, asa cum se întâmplă în trecut. Fiecare acum trăiește separat în comunitatea sa religioasa. Iată cum modernitatea a creat identități ideologice, care sunt departe de a favoriza armonia. Interesanta aceasta evoluție remarcata de autor. 

Niciun comentariu: