duminică, 14 februarie 2021

Un divan à Tunis


 Franța - Tunisia 2019, regia Manele Labidi Labbé

Un film despre o tânără absolventa de psihologie la Paris care vrea sa se întoarcă acasa în Tunis. Ușor de zis, greu de făcut.

În primul rand cine are nevoie de psihologie într-o societate patriarhală cum este încă Tunisia?

Cu un Freud cu fes islamic pe perete ca aliat, lupta cu mentalitatile nu e deloc ușoară. 

Lucrurile devin și mai complicate când întra în joc autoritatea statului, care pretinde o licență de libera practica. Scenele cu funcționari nepăsători și gata sa facă un sperț va vor aminti desigur de realitatea noastră cotidiana din România, asa ca o sa empatizati încă și mai mult cu eroina principala Selma (Golshifteh Farahani). 

În poveste întra și un tânăr polițist (Naim - Majd Mastoura) , în felul lui și el un idealist care crede în aplicarea legii, într-o societate în care totul e negociabil, și în final rezolvabil prin coruptie, personaj aflat tot timpul în contradicție cu sine însuși, între principiile sale privind corectitudinea aplicării legii și dorința de a se face plăcut în ochii Selmei.

Toate aceste probleme sunt prezentate amuzat și amuzant, fără a încerca să ofere un răspuns. Probabil aceasta este și ideea, încercați sa priviți cu umor problemele, poate ca acestea nu se vor rezolva, dar veți trece mai ușor prin ele. 

Niciun comentariu: