duminică, 7 martie 2021

Corpus Christi/Boze Cialo

 


Boze Cialo, Corpus Christi, Polonia 2019,regia Jan Komasa, cu Bartosz Bielenia

Imi este greu să scriu o cronică de film acum când se închid din nou cinematografele. Mare păcat, căci iată, filmul, și e vorba de filmul despre care tocmai povestesc, învață oamenii cum să accepte pierderea, frustrarea și să se împace cu sine și ceilalți.

Rar mi-a fost dat să văd o poveste cinematografică, precum acest Corpus Christi, care să îmbine atât de bine banalul cotidian cu o dimensiune dramatică și metafizică atât de pregnantă. 

Un tânăr părăsește o închisoare pentru minori. În închisoare ajunge să-și descopere vocația pentru religie. Seminariile teologice din Polonia însă nu acceptă un condamnat penal pentru a se pregăti pentru preoție. Și totuși, într-un concurs de împrejurări, tânărul Daniel ajunge să țină locul unui bătrân preot suferind obligat să meargă la spital, într-o mică parohie rurală. Desigur nimeni nu știe cine este cu adevărat.

Mica comunitate este învrăjbită de un recent accident de mașină, cu multe victime, problema vinei pentru acest accident fiind sursa acestei vrajbe cât și încercarea divină pentru Daniel.

Cum se descurcă Daniel (sătenii îi zic părintele Tomasz) rămâne să vedeți. E o poveste profund umană despre pierderea celor dragi, cu o mulțime de trimiteri biblice, avem și Iuda, avem și Cina cea de taină, avem si pe Pilat (primarul localnic, care își spală impasibil mașina scumpă atunci când criza din comunitate ajunge la momentul culminant). 

Și desigur avem o crucificare care dă și titlul filmului.

Filmul este construit cinematografic din schimbări de unghiuri, încadrare și focalizări care adaugă sensuri unei povești altminteri simple vizual.

Nu vă îngrijorați că e un film meditativ sau filosofic. Nicidecum. Suspansul este tot timpul prezent, fiecare moment este o provocare pentru eroul filmului. Destule secvențe au umor, încât nu e niciun moment de plictiseală.

Și nu în ultimul rând trebuie remarcată performanța actoricească în rolul principal (Bartosz Bielenia). Un rol cu un personaj undeva la granița dintre golan de penitenciar și sfânt inspirat cred că este o provocare pentru orice actor. Iar aici a reușit la superlativ.

În mod sigur un film de văzut.Niciun comentariu: