duminică, 15 august 2021

Historie de la revolution francaise

 

Adolphe Thiers, Histoie de la Revolution Francaise

Cartea lui Thiers este prima istorie a Revoluției franceze. Scrisa atunci când pasiunile începuseră sa se stingă, 1839, dar evenimentele erau încă actuale. O opera de mare întindere, 10 volume, practic fiecare an cu volumul sau, căci autorul considera revoluția a se desfășura între 1789 —1799, de la Adunarea Stărilor care dezlănțuie schimbările din Franța, pana la instaurarea dictaturii lui Napoleon.

Desigur o istorie a timpului sau, cu un apetit deosebit  pentru evenimente politice și militare și personalități, cu tendințe moralizatoare. Totuși sunt abordate și alte aspecte. Problemele financiar economice ale Franței revoluționare au spatii largi, și sunt extrem de interesante. Nu sunt lăsate la o parte nici elemente de problematica sociala, psihologia multimilor, mentalități. Rămâne o istorie de citit și astăzi.

Ce frapează? Revoluția franceza a experimentat asaltul multimilor asupra istoriei. Cu bune, dar și cu multe rele, conform unor mecanisme pe care le suportam rezultatele și astăzi. 

Niciun comentariu: