duminică, 31 octombrie 2021

The Government Median

 

Vadim Borov, The Government Median


O carte nu prea impozantă, scrisă de un pasionat de la sud de Dunăre, despre Midhat Pașa, care la un moment dat în secolul al XIX-lea a fost guvernator al Provinciei Tuna (Dunărea) partea de nord a Bulgariei cu sediul administrativ la Rusciuk, Ruse de astăzi.

Midhat Pașa face parte din galeria politicienilor otomani reformatori, de la mijlocul secolului al XIX-lea care, în încercarea de salva imperiul, doresc să implementeze reforme care tehnicile moderne, să aducă egalitatea tuturor supușilor otomani, indiferent de religie. Ca guvernator al provinciei se remarcă a finanța primul ziar de provincie din Imperiul Otoman, numit chiar Tuna Gazetesi, Ziarul Dunărea, apărut bilingv în turcă și bulgară. De altfel, articolele ziarului fac principalul obiect de studiu al acestei cărți, politica editorială a ziarului reflectând politicile guvernatorului, mijloacele folosite pentru aplicarea politicilor modernizatoare, provocările la care trebuia să răspundă un înalt funcționar otoman instalat guvernator, într-o zonă sensibilă a imperiului supusă unei propagande panslave dinspre Rusia care lucra la disoluția autorității otomanilor.

Cartea m-a impresionat printr-o abordare foarte nuanțată care la noi lipsește. Istoriografia noastră prezintă pe otomani ca pe „asupritorul” prin excelență, fără să se aplece cu adevărat asupra resorturilor politicii otomane, decât cel mult ca un paragraf marginal al condițiilor internaționale în care se desfășura istoria românească. Însă lucrurile sunt mai complexe, și numai părăsind această atitudine de etnocentrism istoric pot fi înțelese cu adevărat desfășurări importante pentru istoria noastră. 

Niciun comentariu: