sâmbătă, 20 noiembrie 2021

Balkan Smoke

 

Balkan Smoke. Tabaco and The Making of Modern Bulgaria, Mary C. Neuburger

O carte de istorie scrisă cu vizibilă pasiune. Tutunul este pretextul pentru a trece în revista o atmosferă cultură, schimburi de mentalitate, de la ciubucul și cafeaua servite după moda orientala la cafenelele cu aer european intoxicate de fumul țigaretelor unde intelighentia bulgara și politicienii puneau la cale independenta și apoi modernizarea Bulgariei. Desigur tutunul ca factor important al integrării în economia moderna a Bulgariei (comparabil cu grâul și apoi petrolul pentru modernizarea României).

Apoi tutunul ca produs disponibil pentru mase (printre puținele bunuri cu adevărat disponibile) în economia Bulgariei sub regimul comunist.

O istorie care se sfârșește în zbaterile naționaliste ale sfârșitului regimului comunist, principalii cultivatori de tutun era bulgari musulmani care sunt loviți de politicile naționaliste de la sfârșitul anilor 1980, practic aleg sa emigreze, lovind puternic producția de tutun, lovitura finala venind după căderea comunismului împreună cu cucerirea piețelor de către marii producători internaționali. 

Niciun comentariu: