duminică, 14 noiembrie 2021

Dune


 Dune, USA, 2021, regia Denis Villeneuve cu Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgard, Zendaya, Jason Momoa, Javier Bardem

Dune e un roman cult al literaturii SF, și, ca orice carte mare, trezește multe interpretări și viziuni asupra cărții, astfel ca un film-ecranizare, inevitabil, propunând o anumita expresie vizuala, trezește nemulțumiri.

Denis Villeneuve, fără îndoială regizorul momentului în lumea filmului SF, se achita bine de sarcina uriașă de a transpune pe ecran povestea din Dune. Prinde bine atmosfera de religie New Age care este in centrul romanului, construiește cu atenție picturala scenele, construieste acțiunea cu meticulozitatea intrigilor din roman, fără multe compromisuri.

Timothee Chalamet este în mod sigur un câștig fata de versiunea din 1984 asigurând o interpretare mult mai nuanțata  peronajului principal. După cum se vede din lista distribuției multă lume bună a cinematografiei, adica mult mai multa expresie actoriceasca decât în filmul de acum aproape patru decenii în urma a lui David Lynch. În paranteza fie spus, mie îmi place și acea versiune Dune, numai ca era realizata într-un alt registru, ca un fel de manifest camp.

Adică mergeți la Dune, iar eu scriu aceste rânduri așteptând cu nerăbdare partea a doua. 


Niciun comentariu: