duminică, 14 noiembrie 2021

Scanderbeg

 

A.K. Brackob, Scanderbeg

O carte bine informata despre povestea eroului rezistentei Albanezilor în fata cuceritorilor otomani, George Castriota, cunoscut sub numele de Scanderbeg. 
A cărui poveste începe de fapt sub influenta actiunilor lui Iancu de Hunedoara. Scanderbeg era în 1443, cu ocazia campaniei din Balcani a lui Iancu, funcționar otoman care conducea un pâlc de oaste care trebuia sa reziste înaintării lui Iancu de Hunedoara. Însă Scanderbeg are alta idee. Cu ostenii săi, albanezi ca și el, se îndreaptă spre Albania pentru se rascula. Punând mana pe un secretar imperial îl forțează să-i redacteze un firman imperial, având toate elementele originale ale unui astfel de firman, în care se scria ca primește conducerea cetății Croya, cea mai importanta cetate din Albania. Guvernatorul în funcție al cetății, văzând firmanul, ii preda lui Scanderbeg cetatea. Și asa începe aventura unei lupte antiotomane care a durat pana la sfârșitul vieții eroului în 1468.
Autorul remarcă în primul rand, știință lui Scanderbeg de a uni în lupta pe albanezi, un popor altfel ținând mai mult la identitatea locala de clan, exprimata în nesfarsite mini războaie locale între aceste clanuri. Pentru albanezii de astăzi rămâne eroul unificator, steagul de lupta al lui Scanderbeg fiind ales ca steag al Albaniei moderne. 

Niciun comentariu: