miercuri, 1 decembrie 2021

Amiralul Horthy


 Catherine Horel, Amiralul Horthy

Pentru romani numele lui Horthy e legat de sintagma "ocupația hortista", adică tot ce poate fi mai rău. Pentru mulți maghiari are un loc în istorie plin de admirație, ceva în genul cum mulți îl admira pe Maresalul Antonescu la noi.

În cartea scrisa de Catherine Horel poți găsi un demers de cercetare echilibrat având ca subiect acest personaj controversat în istorie.

Cea mai buna descriere este chiar concluzia din carte : o lunga suita de eșecuri travestite în victorii.

Miklos Horthy a fost regentul Ungariei între 1920-1944. Regent pentru ca Ungaria după Primul Război mondial era tehnic un Regat, dar un Regat fără rege, pentru ca cei dindinastia domnitoare, Habsburgii, fuseseră îndepărtați de la tron.

E un amiral care capătă ceva reputație în Primul Război mondial, într-o operațiune a marinei Austro-ungare de a sparge blocada navala a Antantei care o ținea blocata în Marea Adritica. Operațiunea este un eșec în fapt, obiectivul nu este îndeplinit, dar pentru ca se întoarce acasă cu toate navele, Horthy capătă dimensiunea unui mare erou de război în propaganda vremii.

Se angajează în numele unei Ungarii liberale, asa cu era inainte de război, în combaterea revoluției bolșevice din Ungaria (efemera Republica a Sfaturilor) dar rezultatul este  teroare alba, poate chiar mai vicioasa decât teroarea roșie, și un regim politic care nu a fost deloc liberal, ci un conservatorism cu accente de corporatism și chiar cochetand cu fascismul. Nu dorește întrarea în Al doilea război mondial, dar armata ungara e decimata în stepele rusești. Împlinește visul reintregirii Ungariei Mari, dar numai efemer. Vrea sa se despartă de dezastruoasa alianță cu Germania dar sfârșește ca prizonier al germanilor, iar Ungaria e transformata în câmp de lupta fără menajamente la sfârșitul războiului. Toată cariera a profesat anticomunismul, dar Ungaria sfârșește ca stat satelit al URSS. 

Desigur condițiile politice în care a acționat probabil ca nu lăsau loc de mai mult, și explica multe acțiuni și eșecul, dar nimic nu-l recomanda ca un erou al istoriei. 

Niciun comentariu: