joi, 2 iunie 2022

Paris, arondismentul 13

 


Franța 2021, regia Jacques Audiard

Jacques Audiard e un regizor binecunoscut pentru  De battre mon coeur s'est arrêté, sau marele succes Un Prophete, iar mai recent Brothers Sisters. 
Și in acest film, pe o notă ceva mai lejera decât în precedentele filme enumerate, regizorul e interesat de tensiunea dintre rolul asumat și aspirația interioara. 
De aceasta dată surprinde lumea tinerilor contemporani. Trăind într-o lume în care rolurile sociale se succed rapid, se schimba în funcție de situație într-o societate cu o diversitate greu de asimilat, unde nu se mai pot construi cariere, sau statut social bine definit, aceasta stare de fapt se reflecta și în partea romantica a vieții. In loc de relații, este o fuga după "experiente", o imagine oglinda a vieții sociale agitate și nesigure. 
Regizorul spune povestea unor tineri din Arondismentul 13 al Parisului, in sine o contradicție și provocare, căci nu este Parisul de carte postala, ci un Paris al cartierelor de blocuri, arhitecturii brutaliste și funcționale. Pentru a exprima superficialitatea căutată și disperata a relațiilor emoționale a personajelor sale, soluția artistica, pentru unii discutabila, este cea a unei aglomerări de scene erotice fără perdea. Romantismul se consuma în primul rand la nivelul epidermei, deși fiecare are și altceva de spus într-o relație. 
Filmul nu judeca, doar constata, și chiar încearcă sa încheie în nota "optimista" : dincolo de teribilismul asumat, și generația celor tineri  acum nu dorește în fapt altceva decât ceea e au cautat și părinții lor, adică relații umane profunde. 


Niciun comentariu: