Pagini

joi, 7 iulie 2022

Les quatre cents coups

 

François Truffaut, Le quatre cents coups

Sigur, când citim numele lui Truffaut, ne gândim la cele mai lăudate creații ale cinematografiei franceze, perioada Nouvelle Vague, când creatorii francezi dădeau tonul în cinematografie.

Dar mai sunt filmele lui Truffaut actuale?  Cum le receptez astăzi, dincolo de reverența pe care o facem regizorului pentru locul său în istoria cinematografiei? 

Le quatre cents coups é filmul cu care Truffaut a luat premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes în 1959, adică filmul cu care Truffaut a devenit "mare".

E povestea unui copil - adolescent, care merge pe drumul greșit. O familie disfuncțională, anturajul, totala neînțelegere din partea educatorilor, îl trimit pe tânărul Antoine Doinel (jucat excepțional de actorul copil  Jean-Pierre Léaud) la o instituție de reeducare.

Dramă social-psihologică a ratării integrării în societate pentru un tânăr, genul era probabil proaspăt în 1959, astăzi nu mai trezește același entuziasm. 

Rămâne fără îndoială actual  modul de a filma a lui Truffaut, aproape de un documentar, combinat cu tot felul de unghiuri subiective, totul conferind filmului o valoare artistica care poate fi gustata și de spectatorul contemporan. Combinat cu o imersiune pricepută în lumea copilăriei. 

În concluzie, dacă treceți de inevitabila patină a timpului data de subiectul preponderent social, vă puteți încă bucura de nervul cu care filmează Truffaut. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu