sâmbătă, 8 octombrie 2022

The Blind Man Who Did Not Want To See Titanic

 

 The Blind Man Who Did Not Want To See Titanic, Finlanda 2021, regia Teemu Nikki, Cu Petri Poikolainen

Este vorba despre un film cu totul neobișnuit, dar care trebuie aclamat pentru realizarea artistica excepțională.

Este un povestea unui personaj imobilizat, orb. Jaakko își petrece viata între pereții modestei sale locuințe. Contactele sale cu lumea sunt puține, asistenții care vin pentru terapie sau să-i facă curat. Un telefon îl tine legat de lume. Părinții sunt doar excesiv de milosi și grijulii, iar Jaakko nu de mila lor dulceaga are nevoie.

Singura legătură emoțională reala este Sirpa, pe care o bănuim, din discuții, suferind și ea de o boala grava. Discuțiile se învârt în jurul filmelor, cu referințe la filme. Jaakko înainte de a orbi era un mare cinefil. Are încă colecția de DVD-uri, cu Titanic încă nedesfacut din țiplă, nu s-a decis dacă să-l vadă, prea comercial.

Într-o zi Sirpa nu răspunde, apoi afla ca acesteia i se agravează afecțiunea. Jaakko nu a întâlnit-o niciodată pe Sirpa. Locuiesc în orașe diferite. Jaakko pleaca în marea aventura, să o întâlnească pe Sirpa.

E un film din perspectiva unui nevăzător imobilizat într-un cărucior. Nu-l vedem decât pe Jaakko, cu emoțiile lui, restul este blurat, asa cum nici Jakko nu vede nimic în jur.  Și voci.

Și totuși, drama bine construita. Să fiu bine înțeles, nu melodrama ieftina, ci un film plin de suspans, acțiune, sentimente, și umor.

Cum se poate asta? Vedeți filmul. 

Niciun comentariu: